Retro arvutikõlarid (2010)

Sõber võttis muuseas teemaks kuurinurgas seisvad kõlarid, mis ta sai kaasa koos äsja ostetud lauaarvutiga. Ühel kõlaril oli ta eesoleva riide ära lõiganud, et näha, millised on elemendid. Lähemalt uurides nägin, et tegu on mingisuguste nõukaaegsete suletud tüüpi kastiga kaheribaliste kõlaritega, millede bassivaljukas on 8-tolline ja tugeva kummilõdvikuga kuid kõrgete element paistis üsna vilets, umbes 10cm läbimõõduga ja rohekas-hallist paberist. Ühesõnaga kinkis ta need muidu vedelevad ja ruumi võtvad kastid mulle. 

Allikas: http://www.rw6ase.narod.ru/000/rez1/wega104st.html


Internetist lisainfot otsides saab teada, et tegemist on Vega 15AS-404 (Вега 15АС-404) marki kõlaritega seitsmekümnendate lõpust, mis käisid komplektis koos näiteks I klassi grammofoniga Вега-104-стерео. Iseenesest sellised kõlarid kellegis muusikahuvilises vaimustust ei tekita, on nad ju üsna vanamoodsad ning käisid koos komplektis mingisuguse grammofoniköksiga. Siiski, mitmed põhjused sundisid mind need kõlarid kasutusele võtma. Esiteks see eksemplar, mis mina sain, nägi üsna hea välja. Katteriie üli ühel kõlaril küll ära lõigatud kuid kastid olid peaaegu nagu uued. Teiseks kui siis huvipärast ühe kasti lahti võtsin, paistis mulle sealt vastu üsna sümpaatne pilt.

Allikas: http://www.rw6ase.narod.ru/000/rez2/wega15as404.html



Täpsemalt meeldisid sisemuse poole pealt mulle bassivaljukad, millede korv pole tehtud õhukesest plekist vaid valatud alumiiniumist. Samuti olid magnetid huvitavad, mis pole tüüpilised tumedat värvi õhukesed feriitrõngad vaid vanamoodsamad, kitsad ja kõrged, ilmselt AlNiCo vms sulamist. Ka filter nägi üsna viisakas välja oma õhksüdamikuga pooliga ja paber-õlis kondensaatoriga. Arvestades, et tegu pole sugugi mitte tollaste kõrgklassi kõlaritega siis eelmainitud tehnilised omadused meenutavad natuke tänapäevaseid kvaliteedimärke. Vigu oli ka. Kast on disainitud olema kinnine ja õhutihe kuid kehva koostekvaliteedi tõttu paistis mitmest kohast isegi valgus läbi. Peamine lekkekoht oli bassivaljuka ja esipaneeli vaheline piirkond.

Kolmandaks olin ma tolleks suveks maale kolinud ning seal puudus minu jaoks väga oluline detail: helisüsteem. Mp3 pleier (Sony NWZ-A818) kui muusika-allikas oli mul olemas, puudusid võimendi ja kõlarid. Sedasi tekkiski idee ehitada neist kõlatitest omale helisüsteem. Süsteem selletõttu, et otsustasin võimendi kõlaritele sisse ehitada. Tulemus oleks väga kompaktne, lihtne ning pleieri/arvuti olemasolul täiesti piisav. Samuti pääseb sellise lahenduse juures võimendile eraldi korpuse ehitamisest (pain in the ass). Plaan oli olemas.

Parim pleier, mis mul siiani on olnud!



Tööd alustasin kõlarite täielikust lahtimonteerimisest. Edasi hakkasin tegelema esipaneelidega. Kuna ühel kastil oli eesmine kangas juba eemaldatud ning idee valjukate ees olevast riidest mulle väga ei meeldinud siis otsustasin kangast üldse loobuda. Riide alt tuli välja liimiga mäkerdatud ja mustaks peitsitud vineer. Puhastasin paneelid liivapaberiga ja lahustiga kuni saavutasin meeldiva poolläbipaistva pruunika varjundiga tooni. Valjukate augud paneelis vajasid ka kerget viimistelmist, siin aitas jäme ümar-raspel ja liivapaber.





Kinnitasin valjukad paneelile ning uue välimusega esipaneeli tagasi kasti külge, koostamisel kasutasin mõõdukalt (ei pressi kusagilt vahedest välja) akrüül-hermeetikut. Tulemus oli meeldiv: paneelide kergelt kulunud pruunikas toon koos valjukate ebamääraste hallikas-rohelis-oranziga sulandus hästi tervikuks. Plaanisin need kõlarid teha aktiivseks (võimendi on kõlari sees) seega järgmise sammuna tuli leida sobiv võimendi. Oli olemas varem valmis tehtud TDA2009 kivil põhinev stereovõimendimoodul, juurde ostsin Tartu Tiigielektroonika poest u. 100W toitetrafo. 

Skeem TDA2009 andmelehelt


Kuid ka kõige lihtsamal aktiivkõlaril peab olema paar nuppu ja pistikut ning selleks tuli teha paneelid nii ette kui tahapoole. Paneeli tegin alumiiniumplekist. Viimase jaoks tuli kõlari esi- ja taguküljele augud sisse saagida (kõige tülikam samm selle projekti juures kuna polnud tikksaagi käepärast). Omaette tegu oli trafo, alaldi, võimendi ja kõlarifiltri mahutamisega esimesse kasti, millest sai siis nn main unit.






2012 kui need kõlarid ringiga minu juurde tagasi tulid, sai välja vahetatud ragisema hakanud helinupp ja  sisendpesad. Praeguse seisuga:



No comments:

Post a Comment