Klass-T sigarikarbis (2012)




Selle teema juures ei pääse ma ei üle ega ümber ühe oma inspiratsiooni- ja teadmisteallika mainimisest. Klass T-st ja tema võludest lugesin nimelt diyAudio foorumist, kus on üheskoos palju erinevate muusikamaitsete ja tehnoloogiaeelistustega helinautlejaid ja audiotehnika seppasid. See on rahvusvaheline tempel, kus saavad sõbralikult omavahel läbi nii vene kui ameerika iseehitajad.






Klass-T: see on suhteliselt uus tehnoloogia heli võimendamiseks. Täpsemalt on tegemist ühe digitaalvõimendite hulka kuuluva lahendusega, mille töötas välja nüüdseks pankrotistunud Tripath amplifier technologies. Niisiis pole tegemist mitte eraldiseisva võimendiklassiga vaid Tripathile kuuluva kaubamärgiga. 

Digitaalvõimenditel on rida eeliseid enamlevinud AB klassi võimendite ees. Esiteks on nad palju effektiivsemad, st energiakaod soojuse näol on väiksemad. Kaasaegsete digitaalvõimendite effektiivsus võib küündida üle 90% kuid AB klassi puhul on see näitaja 30-55% (allikas: wikipedia: amplifier). Viimasel juhul läheb siis 45 kuni 70% energiast lihtsalt soojuseks. Kõrge effektiivsus on väga kasulik kui tegemist on näiteks patarei- või akutoitega seadmega - kes tahaks patareidega üleliigset soojust toota. Teiseks, see soojus tuleb võimendist kuidagi eemale juhtida ning tarvis on suuri radiaatoreid, mis on kulukad. Samuti peab võimendi toiteplokk olema sedavõrd võimsam, et katta soojuse hajumisel tekkinud kaod. 
Digitaalvõimendi põhimõtteskeem:

Allikas: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Pwm_amp.svg
Skeemilt on näha, et väljundastmes olevaid väljatransistore tüüritakse komparaatorist (skeemil tähisega 'C') saadava nelinurksignaaliga. Ideaalis on sellisel juhul väljatransistorid kas suletud või avatud olekus ning seetõttu ei toimu neis märkimisväärset võimsuse hajumist. Praktikas siiski on ka avatud väljatransistoril teatud takistus ning ka üleminekuprotsess võtab teatud kindla aja ning seetõttu on neil väike energia hajumine. Väljundastmest saadud signaali tuleb seejärel filtreerida, et vabaneda kõrgsageduslikust komponendist, nn lülitamismürast ja taastada esialgse signaali kuju. Lülitamissagedus valitakse tavaliselt vähemalt 10 korda kõrgema sagedusega kui on võimendatava signaali sagedus.

Konkreetne võimendi: 

Võimendimoodul: Hifimediy T2
Specs:
- 10000uf Nichicon KG cap
- 2*100W@4ohm
- 2*50W@8ohm
- Power input: DC 22V-31V or AC 16V-22V
- TC2000 controller and two sta505/tp2050 power stage chip.
- On/off relay, preventing "pop" sound in speakers during on/off
- Input impedance: 50K. (20K if you remove the vol.pot)
- Input sensitivity for full power: 1.5V RMS
- Onboard volume pot
- Dimensions: 128x81x38mm
- PCB thickness 2mm
- Comes fully assembled, as pictured.
- Quality MKP input 3.3uf input caps
- All caps and parts are well known brands
- Big fanless heatsink.


Toitemoodul: SMPS300R 28V 230V
"The connexelectronic smps is newest generation smps and benefits from a small form factor, low weight and a high efficiency (up to 93%). It can output 300W continous and 400W peak power, and can be adjusted +- 10% from its stock voltage. It also features a auxiliary power output which outputs around 10.5-13V, (proportional to main output voltage, 2/5 for 28V version (28V/5*2=11.2V) and 2/7 for 38V version(38/7*2=10.9) . The max. continuous current for the aux output should not exceed 500ma, and the total capacitance of the circuits connected to the aux output should not exceed 2200uF (otherwise the fuses might blow)."

Modifikatsioonid: 1) Võimendimoodulilt eemaldasin originaalpoteka, mida hakkab asendama esipaneelil olev ALPS Blue Velvet. Viimane on loodetavasti töökindlam, hooldatav ja sujuvama käiguga. 2) Samuti eemaldasin dioodsilla ja 10000uF kondeka kuna antud toitemooduli puhul pole neid tarvis. Kondekas ei mahtunud ka sigarikarpi. 3) tp2050 kivide peal oleva radikas ei mahtunud samuti karpi ära. Lähenesin probleemile loominguliselt ja lõpptulemus töötab. 

Ehitusest: Võimendikestadega on alati see jama, et poes on küll kvaliteetsed alumiiniumkorpused saadaval kuid nad on kallid ning väga üheilmelised, lausa igavad. Osta.ee-st (virtuaalne kirbuturg :) karpe otsides jäi silma üks soliidne sigarikarp, mille mõõdud paistsid väga napilt sobivat. Ja nii oligi, moodulid ja kõik lisavidinad mahtusid enamvähem karpi ära. Võimendimoodulilt tuli eemaldada suur toitekondekas, mida  antud lahenduse juures polnudki vaja ning radiaatorit tuli modida.
Järgmine probleem oli temperatuuriga. Moodulid võivad olla küll väikese soojuseraldusega kuid kui nad väikesesse karpi kokku pressida, siis õhu liikumine jääb viletsaks ning temperatuurid tõusevad. Viimane omakorda lühendab tehnika eluiga. Kitsaskoha lahendasin sundjahutuse näol, paigaldades karbi põhja alla väikese ventilaatori. Viimase panin tööle võimalikult madala kiirusega, kasutades jadatakistust. Karbi põhja puurisin täis 10 mm läbimõõduga avasid.
Võrgutoite lülitus käib releede abil säästmaks lüliti kontakte. SMPS stardivool on teatavasti üsna suur.
Esipaneelil olevad hõõglambid dubleerivad võimendimooduli LED-e. "Hõõgumine" on saavutatud jadatakistusega.

PS! See sigarikarp (Padron 2000) paistab meeldivat ka neile tüüpidele -> www.cigarboxnation.com









No comments:

Post a Comment