Minu esimene isetehtud ja transistore sisaldav... (2005)

Tegemist on siis helitehnilise seadeldisega, nimelt stereovõimendiga võimsusega 15W kumbki kanal. Lisadena aegrelee, mis võimendi sisselülitamisel kõlarites tekkiva plõksu eemaldab, ja moe pärast ka muusika taktis visklevad "seierid".





Skeemisoovituse sain Elfaelektroonika foorumist kasutajalt Jyrka (meister veneaegsete võimendite remondi alal), kes saatis ka kõik vajalikud transistorid. Tegemist on nõuka-ajal laialt kasutatud lõppvõimendi mooduliga, kus lõppastmes on KT805 transistorid. Skeem töötab ühepolaarse toitega st väljundis peavad olema lahtisidestuskondensaatorid (skeemis C6 ja C12). Ühelpoolt on see hea lahendus, kuna eraldi kõlarikaitset pole vaja. Kondensaator kaitseb kõlarit lõppastme transistoride lühise korral. Teiselt poolt iga lisadetail heli teel (antud juhul siis kondekas enne kõlareid) saab heli vaid degradeerida, vähendada informatiivsust. Skeemi järgi joonistasin ruudulisele paberile trükkplaadijoonise, Jyrka vaatas selle üle ja võisin ehitama hakata.

Skeem



Võimendit sisselülitades kostab kõlaritest prõks. Eriti häiriv on ta just siis kui väljundis kasutatakse kondensaatorit kuna viimane tuleb sisselülitamisel poole toitepingeni laadid ning see toimub läbi kõlarite. Lahenduseks on aegrelee, mis võimendi sisselülitamisel viivitab kõlarite ühendamisega mõned sekundid. Samuti kui soovitakse muusikat kuulata vaid kõrvaklappidega, saab relee abil kõlarid lahti ühendada. Selleks on lüliti "MUTE". Skeemis olevad 10 oomised takistid on selle jaoks, et kondensaator saaks viivituse jooksul laetud.





Ühikatoas, põlveotsas nikerdades, sain kogu kupatuse ühe arvutikorpusest lõigatud plekitüki peale monteeritud. Tänud siinkohal toanaabrile Andresele, kelle isa maalt relaka tõi ning ühika remondimehele, kelle puurpinki kasutada sai. Võimendi sai suurepäraselt minu tollaste kõlaritega hakkama: on ju S30-te nominaalvõimsus ainult 10W. Signaaliallikaks kasutasin pleierit ning FM tuunerit. Mõned fotod:












Aastaid hiljem, kui väikevennal tekkis vajadus helisüsteemi järele, sai ka ilus punane esipaneel tehtud ning üsna mõttetuks osutunud "kellad" eemaldatud. Kerge hooldus ning häälestus ning võimendi sai usinasti jälle tööle asuda.









No comments:

Post a Comment