CMoy kõrvaklapivõimendi (2006)

Kunagi oli mul CD Walkman, mida kiivalt igale poole kaasa võtsin. Sellega kaasas käisid ka nn nööbid. Kõik muu oli super kuid muusikas ei olnud minu jaoks piisavalt bassi. Walkman ise oli aus ja hea kuid väikesed kõrva käivad klapid polnud suurem asi.





Biidi tajumiseks peab bass olema selge ja piisavalt võimas. Probleemi lahenduseks ostsin uued ja suured klapid. Pleieri külge ühendades olukord küll paranes kuid uued klapid ei teinud enam piisavalt valjut häält. Väike pleier lihtsalt ei suutnud neid oma 2x AA tüüpi patareiga toita. Vali ja mahlane bass oli muusikas olemas, vaja vaid kätte saada. Otsustasin takistusega edasi maadelda. Väikese uuringu tagajärjel selgus, et vaja on kõrvaklapivõimendit. Üks lihtsamaid neist põhineb vaid käputäiel komponentidel ning toiteks kasutab 9V patareid. Tegu on siis lahendusega nimega CMoy. Lähemalt lahkavad viimast mitmed veebilehed, näiteks: http://www.tangentsoft.net/audio/cmoy-tutorial/ ja http://www.dansdata.com/cmoy.htm.




Sarnaselt enamike teiste elektroonikaprojektidega on ka kõrvaklapivõimendi juures keerulisim küsimus korpuse valik. Nii sisikond kui pesad ja nupud peavad vabalt ära mahtuma. Samuti on tähtis tulevase aparaadi välimus ning kasutusmugavus. Siinkohal järgisin eelkäijaid ning korpuseks valisin ülal oleva tropsikarbiga sarnase piibutubakakarbi. Loomulikult on võimalused piiramatud, näiteks "Keisri uued rõivad" stiilis korpus: 

http://www.homebuilthifi.com/project/2165


Panin seadeldise kiiresti suures õhinas kokku ja ühendasin juhtmed. Tulemus oli vaeva väärt: klappidest sain võtta viimase. Kasutamismugavuse seisukohast on tegemist siiski tülika seadmega, on ta ju pea sama suur kui pleier ise. Kodus kuulamiseks sobis hästi ning ei saa ju unustada ehitamisrõõmu.


Pilte minu eksemplarist:




Siin fotol nähtav nn lisamoodul on akustiline filter, mille ülesandeks on L ja R kanalit omavahel vähesel määral kokku segada. Tulemuseks peaks olema reaalsem helipilt. Tol ajal väga suurt vahet ei kuulnud.



No comments:

Post a Comment